Taloyhtiön velka ja orastava korkojen nousu


Nyt on jo viitteitä siitä, että pitkät viitekorot ovat pikkuhiljaa lähtemässä varovaiseen nousukiitoon.

Diagrammi

Taloyhtiön velka ja orastava korkojen nousu

Olemme saaneet nauttia poikkeuksellisesta negatiivisten korkojen ajasta. Lainanottajien korkomenot ovat olleet viime aikoina parhaimmillaan murto-osan siitä, missä ne ”normaalimarkkinassa” olivat. Mennäänkö samaa tahtia tästä eteenpäin? Tuskinpa. Nyt on jo viitteitä siitä, että pitkät viitekorot ovat pikkuhiljaa lähtemässä varovaiseen nousukiitoon. Tämä tulee heijastumaan myös yleisesti velkakirjoissa käytettyjen lyhempien markkinakorkojen tasoon.

Miten taloyhtiössä tulisi sitten varautua ennemmin tai myöhemmin tulevaan korkojen nousuun? Taloyhtiöiden hyvässä ja kaukonäköisessä taloudenpidossa kassavirtojen ennustettavuus on avainasemassa; ylimääräinen vastikeperintä kerta pari vuodessa ei ole kenenkään etu. Mitä sitten voitaisiin tehdä, että esimerkiksi rahoitusvastike saataisiin stabiilimmaksi useammaksi vuodeksi?

Yleisin tapa lienee pyrkiä neuvottelemaan rahoittajan kanssa maksuohjelma uusiksi esim. laina-aikaa jatkamalla. Tämä vaikuttaa toki rahoitusvastikkeen suuruuteen, mutta laina lyhenee hitaammin ja maksettavat korot yhteensä laina-ajalta kasvavat. Taloyhtiön velkaa voidaan pienentää myös maksamalla osakaslainaosuuksia pois eli konvertoimalla yhtiölainaa henkilökohtaiseksi asuntolainaksi. Tätä tukee toistaiseksi vielä henkilökohtaisessa verotuksessa tehtävä pieni korkovähennysoikeus. Asuntosijoittajat ovat sitten asia erikseen, koska heillä vastikkeet ovat vuosittain verotuksessa täysin vähennyskelpoisia eriä ja yhtiölainan poismaksaminen ei ole tällöin taloudellisesti järkevää. Edellä mainittu pätee silloin, kun taloyhtiö tulouttaa vastikkeet kirjanpidossaan.

On olemassa vielä yksi tapa, jolla voidaan varautua rahoituskustannusten nousua vastaan ja se on luoton korkosuojaus. Taloyhtiön luoton korkosuojauksessa sovitaan luotolle kiinteä korko viideksi, kymmeneksi tai vaikka kahdeksikymmeneksi vuodeksi. Luoton kokonaiskorko muodostuu tällöin kiinteästä korosta ja marginaalista (kuva alla). Korkosuojatun luoton muut ominaisuudet ovat kutakuinkin samat kuin ns. normaalilla luotolla. Osakkaat voivat maksaa joustavasti luottonsa pois kuluitta ja mikä parasta, suojauksesta ei peritä erillistä kulua. OP Ryhmä tarjoaa tällä hetkellä aktiivisesti taloyhtiöille edellä mainittua omaa ainutlaatuista, kilpailijoista poikkeavaa, luoton korkosuojausratkaisuaan. Korkosuojauksen tekeminen nyt keväällä on vielä suhteellisen edullista, mutta ensi syksynä tilanne korkomarkkinoilla lienee jo erilainen.

 

https://op.media/teemat/Pinnalla/Pitkien-korkojen-nousu-jatkuu-taloyhtiolainan-korkosuojaus-on-juuri-nyt-ajankohtainen-90c3c2fe674940b396e832016377df85

 

Jouni Heikkinen
Myyntijohtaja
OP Oulu Yrityspalvelut
jouni.heikkinen@op.fi