Yritystoiminnan siirtäminen jatkajalle- onnistuneen sukupolvenvaihdoksen toteuttaminen


Sukupolvenvaihdoksessa on kyse yritystoiminnan siirtämisestä toiminnan jatkajalle. Jatkaja voi olla  perheenjäsen tai perheen ulkopuolinen taho. Sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa usealla eri  tavalla, kuten kauppana, lahjoituksena tai lahjanluonteisena kauppana. Sukupolvenvaihdos  kannattaa suunnitella hyvin, sillä järjestelyn toteuttamistavan lisäksi tapauskohtaisilla seikoilla voi  olla merkittävästi vaikutusta sukupolvenvaihdoksen veroseuraamuksiin.  Verohuojennusten hyödyntäminen   Sekä perintö- ja lahjaverolaki (PerVL) että tuloverolaki (TVL) sisältävät omat […]

Sukupolvenvaihdoksessa on kyse yritystoiminnan siirtämisestä toiminnan jatkajalle. Jatkaja voi olla  perheenjäsen tai perheen ulkopuolinen taho. Sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa usealla eri  tavalla, kuten kauppana, lahjoituksena tai lahjanluonteisena kauppana. Sukupolvenvaihdos  kannattaa suunnitella hyvin, sillä järjestelyn toteuttamistavan lisäksi tapauskohtaisilla seikoilla voi  olla merkittävästi vaikutusta sukupolvenvaihdoksen veroseuraamuksiin. 

Verohuojennusten hyödyntäminen  

Sekä perintö- ja lahjaverolaki (PerVL) että tuloverolaki (TVL) sisältävät omat säännöksensä  sukupolvenvaihdostilanteita koskevista verohuojennuksista, jotka on syytä ottaa huomioon  sukupolvenvaihdoksen kokonaisvaltaisessa suunnittelussa. Usein sukupolvenvaihdoksessa yhtiön  osakkeet lahjoitetaan tai myydään lahjanluonteisella kaupalla käypää arvoa alhaisempaan hintaan  toiminnan jatkajalle. Tällaisissa kauppana tehtävissä sukupolvenvaihdoksissa lähtökohta on, että  osakkeiden luovutuksesta saatava luovutusvoitto on veronalaista pääomatuloa luovuttajalle.  Sukupolvenvaihdostilanteessa tiettyjen edellytysten täyttyessä luovutuksesta syntyvä voitto on  kuitenkin verovapaata tuloa luovuttajalle. Kaupan toisen osapuolen eli ostajan maksettavaksi tulee  varainsiirtovero kauppahinnasta. 

Jos taas kauppa toteutetaan käypää arvoa alemmalla hinnalla tai  vastikkeettomana, ostajan/luovutuksensaajan on pääsääntöisesti suoritettava myös lahjaveroa.  Perintö- ja lahjaverolain mukaan lahjana tai lahjanluonteisella kaupalla saaduista osakkeista  maksettava lahjavero voidaan kuitenkin jättää panematta maksuun joko kokonaan tai osittain  tiettyjen edellytysten täyttyessä. 

Vaikka sukupolvenvaihdoshuojennuksia koskeva lainsäädäntö on ollut voimassa jo pitkään,  huojennusten soveltumisesta syntyy edelleen säännöllisesti uutta oikeuskäytäntöä. Koska  huojennussäännösten soveltumiseen liittyy tulkinnanvaraisuutta ja tapauskohtaisuutta,  sukupolvenvaihdoksen suunnittelussa kannattaa hyödyntää veroasiantuntijan apua ja myös 

varmistaa suunnitteilla olevan järjestelyn verokohtelu etukäteen Verohallinnosta, jotta  ennakoimattomilta veroseuraamuksilta voidaan välttyä. 

Aloita kokonaisvaltainen suunnittelu ajoissa 

Jokainen sukupolvenvaihdos on yksilöllinen ja edellä mainitut verohuojennukset ovat vain yksi osa alue huolellisessa suunnittelussa. Jotta sukupolvenvaihdos saadaan toteutettua ja läpivietyä  hallitusti, sen suunnittelu on syytä käynnistää ajoissa ennen yritystoiminnan luovuttamista sen  jatkajalle. Osana sukupolvenvaihdoksen suunnittelua on hyvä huomioida luopujan tahtotilan lisäksi  yhtä lailla jatkajan tavoitteet liiketoiminnalle ja se, palveleeko nykyinen yhtiö- tai omistusrakenne  tulevaa liiketoimintaa.  

Sukupolvenvaihdoksen kohteena oleva yhtiöt voivat olla rakenteeltaan hyvin erilaisia ja perustuvat  usein toiminnasta luopuvan lähtökohtiin, jotka eivät välttämättä ole optimaalisia toiminnan jatkajan  näkökulmasta. Verolainsäädäntö mahdollistaa säännösten edellytysten täyttyessä

tuloveroneutraaleina rakennejärjestelyinä sulautumisen, jakautumisen, liiketoimintasiirron ja  osakevaihdon ja toiminimien sekä henkilöyhtiöiden osalta veroneutraalin toimintamuodon  muutoksen osakeyhtiöksi. Em. rakennejärjestelyiden avulla yhtiö- ja omistusrakennetta saadaan  muokattua osana sukupolvenvaihdosta siten, että sukupolvenvaihdos toteutetaan verotehokkaasti,  mutta samalla varmistaen optimaalinen rakenne liiketoiminnan jatkajan ja liiketoiminnan  jatkuvuuden näkökulmasta.  

Onnistunut sukupolvenvaihdos ei tapahdu sattumalta 

Onnistuneen sukupolvenvaihdoksen taustalla on aina yhdessä asiantuntijan kanssa tehty  kokonaisvaltainen suunnittelu, jossa on huomioitu liiketoiminnan jatkuvuus, luopujan ja jatkajan  tahtotila, verotehokas toteutustapa sekä mm. perheen sisäinen dynamiikka ja arvopohja, jolle  toiminta rakentuu. Onnistunut sukupolvenvaihdos ei tapahdu sattumalta; se vaatii aikaa,  vaivannäköä ja asiantuntemusta.  

Greenstepin kokeneet veroasiantuntijat ovat mielellään avuksi sukupolvenvaihdosten  kokonaisvaltaisessa suunnittelussa, jotta sukupolvenvaihdoksen ennakoimattomat  veroseuraamukset vältetään ja järjestely saadaan toteutettua mahdollisimman tehokkaalla tavalla  sekä veroseuraamusten että yritystoiminnan jatkuvuuden näkökulmasta. 

Yhteystiedot: 

Riikka Kaikkonen 

Veroasiantuntija, Partner Rovaniemi 

040 7426 545 

riikka.kaikkonen@greenstep.fi